21 juni: Job 31

Ik heb een verbond gesloten met mijn ogen… Job 31:1
…als mijn hart heeft toegegeven aan mijn ogen… Job 31:7
En Ik zeg zelfs: iedereen die naar een vrouw kijkt en haar begeert, heeft in zijn hart al overspel gepleegd. Matteüs 5:28

Zien eten, doet eten. Dat werd bij ons thuis vroeger wel eens gezegd. Je had geen zin in eten. Prima, maar je komt wel aan tafel zitten. En als vanzelf kreeg je bij het zien van etende huisgenoten toch wel trek. Onze zintuigen bemiddelen tussen de werkelijkheid om ons heen en ons innerlijk. Wat ik zie, doet iets met mijn hart. Het wekt iets op. En zo gauw in mijn hart iets wakker geworden is, zal ik mijn zintuigen gaan gebruiken om het verlangen van mijn hart te stillen. Dat is allemaal zo door God bedacht en bedoeld. En in het geval van het luisteren naar mooie muziek of het proeven van een rijpe aardbei of het zien van het lijf van mijn vrouw, kan dat de opmaat zijn voor het genieten van Gods goede scheppingsgaven. Lees voor het belang van de ogen voor zinderende erotiek het boekje Hooglied maar eens door. Die geliefden kijken hun ogen uit.

In de bijbel worden erotiek en sexualiteit altijd gesitueerd in exclusieve relaties van liefde en trouw. Dallas Willard schrijft daarover:

Sexuele omgang wordt goed gevonden wanneer die gebaseerd is op een plechtig verbond voor het leven dat door twee mensen in het openbaar wordt gesloten. Sexuele opwinding en genot zijn een antwoord op het geschenk van een uniek persoonlijke intimiteit waarbij de hele persoon betrokken is, en die partners elkaar hebben gegeven door hun standvastige trouw. Intimiteit is het samensmelten van twee zielen waarbij de een de ander in zijn of haar leven steeds verder toelaat. Ware erotiek zit in het samensmelten van twee zielen. Omdat we vrije wezens zijn, kan intimiteit niet passief of gedwongen zijn. En omdat we zeer beperkte wezens zijn, is die intimiteit uitsluitend mogelijk met één andere persoon. Dat is de bovennatuurlijke en geestelijke realiteit die maakt dat het zo’n verschrikkelijke inbreuk is op onze persoonlijkheid als we bedrogen worden door onze partner. (Gods geheime plan, p.196)

Als Willard gelijk heeft, dan begrijpen we waarom in de bijbel overspel zo serieus genomen wordt: je wordt er geen beter en gelukkiger mens van. Ik denk dat de meeste mensen die in situaties van overspel zijn geweest dat ook zullen beamen. Op z’n minst achteraf…

Job verdedigt zich in hoofdstuk 31 tegenover de beschuldigingen van zijn vrienden. Hij zal wel iets uitgespookt hebben als hem zulk lijden overkomt. Job verdedigt zich tegen de aanklacht van overspel. En in zijn verdediging geeft hij een goede analyse van hoe overspel tot stand komt. Job legt het begin van de weg naar overspel in de ogen en welke vrijheid wij onze ogen geven. ‘Nooit zal ik naar jonge vrouwen kijken.’ Dat is wat algemeen en daardoor ietwat potsierlijk vertaald. Het is nogal onmogelijk om nooit naar jonge vrouwen te kijken. Het ‘kijken’ heeft hier dan ook meer de lading van ‘aandachtig bekijken’. En daar zit natuurlijk wel een verschil in. Dat ik van een andere vrouw zie dat zij aantrekkelijk is, is prima. Dat ik mij voorstel hoe het is om haar naakt te zien, haar aan te raken, dat is al iets anders. Dat is wat Jezus noemt ‘kijken om te begeren’. Waarom is dat kijken dan zo gevaarlijk? Omdat wat onze ogen zien, iets doet met ons hart. En als ons hart iets wil, is het vaak wachten op de gelegenheid.

In onze tijd zijn de woorden van Job misschien wel extra actueel. Terwijl ik dit schrijf ben ik slechts een paar muisklikken verwijderd van foto’s en video’s van de meest mooie vrouwen in de allerintiemste situaties. En dat levert een strijd op, want ik wil zien wat ik niet wil zien en wil niet zien wat ik wil zien.

Er zijn software pakketten die je willen helpen om de woorden van Job – ik heb een verbond met mijn ogen gesloten – om te zetten in praktijk als je op internet zit. Heel toepasselijk heet één van die pakketten Covenant Eyes. Die pakketten hebben meestal twee functies: ze blokkeren websites met expliciet materiaal èn ze moedigen het aan dat je een accountability partner zoekt met wie je kunt praten over je strijd tegen verleidingen. Het eerste geeft je rust. Het tweede laat je groeien.

Het is een gevoelig thema, maar het zou waardevol zijn als we met betrekking tot dit soort onderwerpen in de kerk elkaar meer tot steun zouden kunnen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s