Deuteronomium 7,1-11

Voor vandaag en morgen staat Deuteronomium 7 op het leesrooster. Een schokkend en ingewikkeld hoofdstuk waar je ook niet zomaar in het kort iets over kunt zeggen. Ik schreef een paar jaar geleden een preek naar aanleiding van dit hoofdstuk. Die vind je hier: 0105 deuteronomium 07,01-15. Het is een lap tekst, maar goed, je hebt morgen ook nog!

3 gedachten over “Deuteronomium 7,1-11

 1. Ik heb uw voorbereiding op de preek gelezen. Dank voor het delen! Ik vroeg me bij het lezen ook meteen af, Waarom was God zo boos op deze 7 volken dat zijn toorn moest eindigen in verdrijving en moord van deze volken? Ik heb hier de hele avond over gepiekerd en opgeschreven wat ik hier van dacht. Ik denk dat het begrijpen van Deuteronomium 7 ook gaat om het zien van het totaal plaatje. God heeft ook deze 7 volken geschapen (zij komen voort uit de schepping van de mens er zijn volgens mij zelfs nakomelingen en kleinkinderen van Noach bij). Het is niet enkel Israël, maar met dit gekozen volk wil Hij laten zien dat het anders kan en moet. Ik denk dat het een zeer eenzame en harde werkelijkheid is dat God zijn schepping zo verdorven ziet raken. Ik zie dit in een voorbeeld met het ouderschap. Je wil het beste voor je kind, je brengt ze dingen bij en probeert ze zo goed mogelijk op te voeden. Soms doet zich de situatie voor dat kinderen hun eigen weg willen gaan. Je kunt ze dan als ouder bijsturen en wijzen op de consequenties van foute zaken, echter zal er soms een situatie zijn waarin je het kind moet los laten. Het overschrijd een grens waar je dan niet meer van terug kan komen. Dat los laten zal met pijn in het hart gebeuren en toch probeer je de juiste keuzes te maken. Zo zie ik dit voorbeeld ook in Deuteronomium 7. God geeft (en geeft ons telkens weer) een kans om niet die grens te overschrijden om bij Hem te blijven. Ergens gaat het met deze 7 volken toch verkeerd, ze luisteren naar de verkeerde stem. Ik denk dat de weg terug voor deze volken te moeilijk was. Die keuze die God heeft moeten maken om met Israël opnieuw te beginnen en overige volken te straffen en los te laten zal ontzettend moeilijk geweest zijn. Maar er spreekt ook een boodschap in dat loslaten. Hij geeft Israël de kans om volledig toegewijd te zijn aan Hem. Hij gunt ze de kans om te voorkomen ook die grens over te gaan. Hij stuurt ze daarin. Hoe moeilijk moet dan toch zijn oordeel zijn geweest over de andere volken. Als ik er zo over nadenk begrijp ik dat God rechter van de wereld is en kan zijn. Maar ook dat Hij daar ontzettend verdrietig en boos om zal zijn. Dat Hij de moeilijke beslissingen moet maken om los te laten. Dit was slechts een begin. Hij heeft die keuze nog een keer gemaakt in Zijn zoon. En de keuze zal opnieuw gemaakt moeten worden wanneer de eindtijd komt. Zo begrijp ik wat beter dat het geen koude en kille beslissingen zijn geweest zonder doel.

  • Hadden deze 7 volken al van Israéls God gehoord en er niet naar geluisterd
   of wisten ze er niets van.gr Betsy

   • Dag Betsy,
    Een hele goede vraag! Ik denk dat ik moet zeggen, dat ik dit niet weet. Maar in mijn gevoelsbeleving, door het lezen van de bijbel (en boeken van auteurs die daar ook op in gaan) en zelfreflectie, denk ik vaak dat God vanaf zijn schepping met de mensen is omgegaan. Ik denk dat zij dus wel kennis hadden van Hem. Zo is dat vandaag de dag toch niet anders. mensen weten best wie Hij is, ook al willen ze niks van hem weten. Lees Genesis 4:9 maar eens en verder in het hoofdstuk. God spreekt met Kain. Zoals hij dat ook bij Adam en Eva deed. Zo ben ik er van overtuigd dat God heel dicht bij mensen stond ongeacht volk of afkomst. Het is Zijn schepping. Ik heb een aantal passages gevonden waar ik vaak over nadenk in relatie tot jouw vraag:
    1. Genesis 5:22 (Henoch wandelde met God)
    2. Genesis 6:8 (Noach vond genade bij God)
    3. Genesis 41:38 (Vind ik de mooiste, een Farao tegen Jozef over Gods Geest).
    Ik weet niet of je het boek al hebt gelezen, maar kijk eens naar De Wereld Wijde Vloed, van Tjarko Evenboer. Het zal je verbazen hoeveel kennis er bij volken door de tijd heen is vanaf de schepping en na de zondvloed tot heden.Dat dit verbasterde tot afgodendienst en de verkeerde leef wijze bij volken en nakomelingen, zie ik als product van het kwaad, van de zonde in de mens. Maar ik ben het met je eens, door het redigeren van de boeken uit het oude testament, door het evangelie over Jezus in het nieuwe testament zijn wij in deze tijd misschien meer op de hoogte van God en zijn plan met ons, dan de volken toen. Dat is Zijn geschenk aan ons volken in de huidige tijd. Toch denk ik dat de zonde uitermate heeft geheerst over deze oude volken maar dat zij ook een geweten hadden, een stem die ze vertelde hoe het niet moest. en dat veranderd niets aan het feit dat het voor de Heer ontzettend moeilijk moet zijn geweest (en nog steeds) om een plan te moeten trekken. Om de schepping te willen vernietigen en in latere tijd deze 7 volken te moeten straffen. Toch zie ik hoop want uit Israël is het volk voortgekomen dat er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat wij allemaal gered mogen worden!

    Gert-Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s